Czasem żeby zrobić dobrego i efektownie wyglądającego drinka nie trzeba wiele zachodu – wystarczy dobrze dobrać alkohol, syrop i sok. Tak jak w tym drinki.
Rumowa laguna to mój patent. Drinki z rumu na ogół są słodkie, egzotyczne, ale pomyślałam, że całkiem fajnie może smakować rum w kwaskowej odsłonie. I miałam rację – sok z limonki, odrobina likieru bananowego, blue curacao i rum współgrają ze sobą tak doskonale, że właściwie nie czuje się w tym drinki smaku alkoholu. Aromat banana jest lekko wyczuwalny, a drink nie jest mocny. A takie drinki lubię najbardziej :)
Rumowa laguna – przepis
Składniki:
- 50 ml rumu
- 200 ml soku z limonki
- kilka kostek lodu
- odrobina likieru bananowego (kilka kropli)
- kilka kropli Blue Curacao
Przygotowanie:
Kieliszek ozdobiłam crustą z Blue Curacao. Do shakera wkładamy kostki lodu, wlewamy rum i sok, mieszamy. Wlewamy do kieliszka, dodajemy likier bananowy i na koniec dodajemy Blue Curacao, które zostało po zrobieniu dekoracji.