To jedna z tych kaw mrożonych, w których można się zakochać od pierwszego spróbowania. W dodatku wcale nie jest trudna do zrobienia – jedyna trudność to zamrożenie wcześniej kawy w formie kostek lodu, ale tak naprawdę można zrobić ją przecież także ze zwykłej, zaparzonej, ale przestudzonej kawy. Do wymieszania Nutelli z mlekiem można użyć miksera albo spieniacza do mleka.
Moją kawę mrożoną z Nutellą dekoruję bitą śmietaną i oczywiście orzeszkami laskowymi. Palce lizać!
Nutella ice coffee – przepis
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki Nutelli
- 5 kostek kawowego lodu (sposób wykonania poniżej)
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Zaczynam od kawowego lodu. W 300 ml wrzątku rozpuszczam 10 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i przelewam do pojemników na kostki lodu. Gdy ostygnie, wkładam do zamrażalnika na kilka godzin.
Teraz czas na kawę: do mleka (zimnego) dodaję Nutellę i mieszam spieniaczem do mleka, aż Nutella się rozpuści. Przelewam do szklanki, w której będę podawać, dodaję kawowy lód i dekoruję bitą śmietaną.
Uwaga: jeśli kawę chcemy zrobić bez użycia lodu kawowego, to po prostu zamiast kostek trzeba dodać kawę z 3 łyżeczek zaparzonych we wrzątku (ok. 50 ml), najlepiej po wystudzeniu.
Mmm, musi smakować bosko :) Uwielbiam takie kawy na deser :)
Bomba kaloryczna, ale czasem warto się skusić. Wygląda znakomicie, a smakować musi jeszcze lepiej. Trochę boję się kupować Nutelli, ale może się skuszę, żeby od czasu do czasu wypić dobrą kawę :)
Czemu jeszcze na to nie wpadłam? ;) Koniecznie do wypróbowania :)