Mochaccino to połączenie czekolady i cappuccino – słodkie, pyszne i z lekką, pięknie wyglądającą pianką.

Przepis na mochaccino zaczerpnęłam z książki „Gorące napoje” L. Pickforda, choć dodałam tez swoje trzy grosze – zamieniłam gorzką czekoladę na mleczną i dodałam cukru, bo nie lubię gorzkiej kawy. Mochaccino robi się odrobinę dłużej niż zwykłą kawę, głównie ze względu na czas starcia czekolady, ale raz na jakiś czas warto poświęcić nieco więcej czasu, żeby delektować się pyszną mieszanką czekolady i kawy. Polecam tym, którzy lubią Latte lub Kremową kawę czekoladową.

Mochaccino – przepis

Składniki (na 2 filiżanki):

  • 1/3 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3  łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Czekoladę zetrzeć na tarce, wsypać do filiżanek. Dodać po półtorej łyżeczki kawy na każdą filiżankę i po łyżeczce cukru. Zalać wrzątkiem tak, żeby była niepełna filiżanka, wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Mleko podgrzać (ja podgrzałam w mikrofalówce), spienić (jeśli nie mamy urządzenia do spieniania – można mikserem lub blenderem), dolać pianę z mleka na wierzch kawy, posypać odrobiną tartej czekolady.