Masa krówkowa! Uwielbiam krówki i pamiętam, ze kiedy pierwszy raz usłyszałam wieki temu, że można ugotować mleko skondensowane i uzyskać masę krówkową, nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Pierwszą puszkę masy zjadłam w całości łyżeczką ;)
Masę krówkową można wykorzystać nie tylko do wypieków, ale też do koktajli. Proponuję połączenie banana, gruszki i właśnie takiej masy krówkowej – jest genialne. Masę można kupić gotową, już po zagotowaniu, albo przygotować samemu, gotując przez ok. 3 godziny puszkę słodzonego mleka skondensowanego.
Krówkowy koktajl z bananem i gruszką – przepis
Składniki:
- 1 gruszka
- 2 banany
- pół szklanki mleka skondensowanego lub zwykłego mleka
- 1 łyżka masy krówkowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (owoce obrane, gruszka bez pestek) wrzucam do blendera i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Wypijam natychmiast obydwa kubeczki – uwielbiam ten koktajl ;)
Uwielbiam Twojego bloga! Niewamowite przepisy, dziękuje za każdy :-)