Koktajl melonowy z granatem można zrobić zimą – to jego zaleta, bo o tej porze roku nie mamy zbyt wielkiego wyboru świeżych owoców. A granatowe pestki dodają mu uroku i sprawiają, że koktajl wygląda jeszcze bardziej apetycznie. Poza granatem potrzebujemy tylko melona żółtego i brzoskwinie z puszki.
Koktajl melonowy z granatem – przepis
Składniki:
- połowa granatu
- połowa żółtego melona
- 3/4 puszki brzoskwiń wraz z syropem
Przygotowanie:
Z granatu wydłubujemy pestki, kilka odkładamy do dekoracji, reszta ląduje w blenderze. Dodajemy do nich brzoskwinie z puszki pokrojone w mniejsze kawałki, syrop z puszki (dodaję tak na oko, żeby pozostałe kawałki brzoskwiń miały jeszcze w czym pływać), a także melona bez skóry i pestek, pokrojonego w małe kawałki. Wszystko razem miksuję, przelewam do szklanek i dekoruję pestkami granatu.
Ja jak nie mam granatu to do koktajli dodaję sok z nich z Oleofarm. Cudowny jest i co ważne nie zawiera cukru więc dzieci też spokojnie mogą go pić.!
zrobiłam koktail według przepisu i wyszedł brunatny, w najmniejszym stopniu nie jest podobny do tego na zdjęciu. Jednak trzeba przyznać, baaardzo smaczny :)
Ja miałam wtedy wyjątkowo mało soczysty granat, specjalnie nawet soku nie puszczał przy obieraniu, więc dlatego kolor bardziej żółty mi wyszedł.