Ciekawy pomysł na kawę trochę inną niż zwykle – z dodatkiem żółtka.
Piłam już kawę z alkoholem, z miodem, przyprawami korzennymi, ale z żółtkiem jeszcze nie. Jest znacznie mniej słodka niż kawa z mlekiem i cukrem, ma bardziej wyrazisty smak. Jeśli lubicie stary dobry kogel-mogel, ta kawa z pewnością będzie Wam smakować.
Kawa po duńsku – przepis
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżki skórki cytrynowej
- bita śmietana
- kostki lodu
Przygotowanie:
Żółtko ubijamy z cukrem i skórką cytrynową startą na tarce na puszystą masę.Dodajemy kawę zaparzoną w 200ml wody oraz kilka kostek lodu. Dobrze mieszamy i przelewamy do kieliszka, dekorujemy bitą śmietaną.
Dolaczam sie do pytania powyzej.Ale wyglada smakowicie..jeszcze ta cytryna mmm…Musze dodac do mojego espresso Lidlowskiego chyba cytrynki i zobaczyc co wyjdzie!
A właściwie to nie wiem, przepis pochodzi z Małej wielkiej księgi koktajli i tak tam został nazwany.
ciekawe połączenie
i jeszcze pytanie: dlaczego po duńsku? bo jeszcze się z taką kawą tutaj nie spotkałam, i mnie zaintrygowała..