Przepis na koktajl z mrożonych bananów z dodatkiem kawy i kakao miałam od dawna zapisany do wypróbowania, a pochodzi on od Nigelli. Zmodyfikowałam go nieco, ale efekt jest znakomity.

Kawa bananowa z dodatkiem zmiksowanych bananów to połączenie koktajlu mlecznego i kawy mrożonej. Pyszny, orzeźwiający, gęsty napój, udekorowany bitą śmietaną to idealny pomysł na drugie śniadanie :) Ja pochłonęłam od razu dwie szklanki!

Kawa bananowa – przepis

Składniki:

  • 1 banan
  • 2 łyżeczki kawy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki kakao rozpuszczalnego
  • niepełna szklanka mleka
  • bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

Obranego banana zawijam w folię i wkładam na chwilę do zamrażalnika. Gdy banan się mrozi, rozpuszczam kawę i cukier w 1/4 szklanki wrzątku, odstawiam do wystudzenia. Zimną kawę wlewam do miksera, dodaję mleko, kakao i pokrojonego w plasterki banana. Miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji. Dekoruję bitą śmietaną i kakao.