Kawa o bardzo intensywnym smaku dyni – w sam raz na jesienne popołudnie.

Przepis na Dyniowe latte pochodzi z książki „Gorące napoje” Louisa Pickforda. Ta nazwa kusiła mnie od dawna, choć za dynią w sumie nie przepadam i sama kawa też nie bardzo przypadła mi do gustu. Ale jeśli ktoś lubi dynię – z pewnością warto spróbować tej kompozycji. Samo przygotowanie Dyniowego latte nie jest skomplikowane, jeśli wcześniej ma się gotowy przecier z dyni. Co prawda kawa jak Cafe latte nie wygląda – ale można spróbować zrobić warstwowy napój. Przy odpowiedniej różnicy temperatur mleka i kawy powinno się udać.

Dyniowe latte – przepis

Składniki (na 2 szklanki):

  • 100 g przecieru z dyni
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżeczki kawy
  • bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

Najpierw zabieramy się za przygotowanie dyniowego przecieru/musu. Kawałki miąższu dyni – bez pestek – wkładam do garnka, wlewam odrobinę wody, by nie przywierało do dna, dodaję cukier (na ok. kilogram dyni dodałam ok. szklanki cukru) i smażę jak konfiturę. Nie trzeba wysmażyć do końca, żeby zrobić z tego papkę, wystarczy podsmażać przez kilkanaście minut. Gdy ostygnie – wrzucam wszystko do blendera i miksuję na mus.

Czas na przygotowanie samej latte. Do garnka wlewam mleko i dyniowy mus oraz cynamon. Mieszam i podgrzewam do zagotowania (nie słodzę, bo dynia jest słodka, ale jeśli ktoś lubi, może osłodzić dodatkowo). Kawę parzę w ok. 250 ml wrzątku. Następnie do szklanek wlewam dyniowe mleko i mieszam z kawą. Dekoruję bitą śmietaną i cynamonem.